En av årets fotbollshöjdpunkter är alltid Champions League-finalen som avgörs i slutet av varje säsong för de stora ligorna. Vi fick se Jürgen Klopp och hans Liverpool höja pokalen mot skyarna i den senaste finalen, vilket var första gången för Merseyside-laget sedan den klassiska finalen i Istanbul 2005.

Nu är det dags för en ny säsong och frågan är om de regerande mästarna kan försvara sin titel? En ytterst ovanlig bedrift, även om Real Madrid faktiskt vann turneringen tre år på raken innan Liverpool bröt sviten. Vi får bläddra tillbaks i historieböckerna ända tills 1989/1990 för att hitta en försvarande mästare, då AC Milan lyckades försvara titeln. På den tiden hette inte ens turneringen Champions League, så att försvara titeln är inget som hör till vanligheterna.

Vilka ser starkast ut?

Det är svårt att inte snegla åt Premier League för att hitta de allra största favoriterna. Liverpool har kvar i princip samma trupp som förra säsongen och det enda lilla frågetecknet är möjligen vem som ska bli klippan bredvid Van Dijk. Kan Gomez steppa upp några nivåer eller blir det Matip som får chansen?

Annars är Man City givetvis en stark titelkandidat, även om de inte riktigt har lyckats fullt ut i Europa under de föregående säsongerna. När José Mourinho nyligen fick frågan om vilka som kan vinna Premier League svarade han trots allt, Manchester City, Liverpool, Spurs & Man Citys B-lag. Det är med andra ord inga frågetecken kring City huruvida de har en tillräckligt bred trupp. Den lilla fråga som kan ställas är väl i så fall om Guardiola kan ta den vinnarkultur de hittat i ligan till Champions League?

De flesta spelbolagen har Man City som huvudfavorit, där även Liverpool är med och hotar. Det finns bland annat flera olika alternativ till årets Champions League på den kampanjsida Betfair har till sin spelbörs om man tror sig ha någon gissning om hur årets turnering kommer utspela sig.

Källa: Pexels

Utöver de engelska lagen är det svårt att förbise Barcelona & Real Madrid. Barcelona har trots allt ett av de bästa anfallen i Europa med Messi & Suarez, samtidigt som det ska bli intressant att se vad Eden Hazard kan tillföra Zinedine Zidane och hans Real Madrid. Kan Hazard bli den pusselbit som det känns som att Real Madrid har saknat sedan Ronaldo lämnade under förra sommaren?

Vilka kan överraska?

Det ska bli intressant att se både Lyon & Atalanta i årets turnering. Lyon har något väldigt spännande på gång just nu med en ung och hungrig trupp, där bland annat Memphis Depay, Moussa Dembele & Houssem Aouar är väldigt spännande. De har förvisso tappat Nabil Fekir och Tanguy Ndombele, men har fortsatt ett bra lag på pappret.  Atalanta har en intressant offensiv med bland annat Alejandro Gomez, Luis Muriel och glödheta Duvan Zapata, samtidigt som de har ett väldigt kreativt mittfält. Vi ska kanske inte förvänta oss att de går hela vägen, men nog kan de hota och möjligen gå till slutspel iallafall?

Finalen avgörs i Istanbul 1 juni nästa år. Hur tror du att det går?