Även om den svenska spellicensen har resulterat i stora framsteg när det gäller ansvarsfullt spelande i landet, finns det fortfarande många spelare som vänder sig till den utländska spelmarknaden. Anledningarna är många – vissa spelare föredrar exempelvis det större utbudet av odds på utländska matcher. Andra föredrar icke-svensklicensierade sidor eftersom det ofta finns fler och större bonusar att lägga anspråk på.

Oavsett anledning är det inte olagligt att söka sig till bettingsidor som saknar svensk licens, men du bör tänka på att konsumentskyddet är mindre starkt utomlands. Du kan till exempel inte vända dig till den svenska Spelinspektionen om problem skulle uppstå. Men det finns fortfarande operatörer på vars plattformar du kan känna dig trygg och få en bra spelupplevelse. Här är därför några saker att tänka på när du väljer en utländsk bettingsida.

Säkerställ att operatören är licensierad

Det som är sunt förnuft för många glömmer andra bort, så enkelt är det. Vi kan därför inte nog betona vikten av att alltid kontrollera speloperatörens licens innan du gör en insättning på webbplatsen. 

Precis som svenska bettingsidor har utländska motsvarigheter ofta en sektion längst ner på sidan där du kan se vilken eller vilka spellicenser de regleras av. Om du inte kan hitta en sådan sektion, eller om det finns en men du misstänker att något inte stämmer, är det bättre att vara på den säkra sidan och inte betta där överhuvudtaget.

Vi rekommenderar också att du bekantar dig med de olika spellicenserna som finns på den globala spelmarknaden för att få en bättre förståelse för vad som gäller. Bara en fråga som beskattning av eventuella vinster är otroligt viktig att ha kännedom om när du spelar på en utländsk bettingsida.

Testa kundtjänsten för att garantera en bra spelupplevelse

Även om du förhoppningsvis inte behöver kontakta kundtjänsten om något är det alltid en bra idé att testa det ändå för att se hur bra det fungerar. Om det inte finns någon kundtjänst tillgänglig i Sverige under dagtid (eftersom du spelar på en bettingsida med huvudkontor på andra sidan jorden) får du problem om du behöver omedelbar hjälp. 

På samma sätt vill du inte heller ha att göra med en kundtjänst som du inte kan kommunicera med på engelska. Du vill inte heller ha kontakt med ett supportteam som är oprofessionella och allmänt otrevliga eller behöva betala dyra avgifter för att ringa dem om det är den enda kommunikationskanalen de har.

Utvärdera oddsutbud, gränssnitt och bonuserbjudanden till sist

När du har försäkrat dig om att bettingsidan uppfyller dina krav på säkerhet och en trygg spelupplevelse kan du börja med den mer underhållande delen, det vill säga att utvärdera ting som deras utbud av ligor, turneringar, odds och så vidare, såväl som användargränssnittet och eventuella bonuserbjudanden. 

Dessa faktorer handlar alltså mer om din individuella smak än om dina faktiska behov. Här kan du själv väga för- och nackdelar med respektive operatör och slutligen hitta den utländska bettingsida som passar dig bäst!