En av de viktigaste reglerna inom fotboll är offsideregeln. Utan offside skulle hela konceptet gå förlorat och taktik skulle inte betyda lika mycket som det gör idag. Som lekman kan det vara svårt att förstå hur offside fungerar. Det är inte en speciellt komplex regel men den är svår att förstå om du aldrig tidigare spelat eller kollat på fotboll.

Vi tänkte därför i den här artikeln gå igenom på ett så enkelt sätt som möjligt och försöka förklara hur den fungerar, varför den används och när regeln inte gäller, till exempel offside fotboll målvakt. Vi ger kort och gott våra bästa tips för att du enkelt ska förstå offside regeln!

Offside regler

Vad är offside fotboll och hur fungerar det?

  • För att det ska kunna bli offside behöver en spelare i motståndarlaget vara bakom den sista utespelaren i ditt lag på eran planhalva (målvakt ej inräknad). Då står den spelaren i en offsideposition. Om en spelare i motståndarlaget passar bollen till spelaren som står i offsideposition kommer domaren att blåsa av för offside.
  • Det är passningsögonblicket som räknas. Om spelaren står på rätt sida om backlinjen men tar emot bollen bakom backlinjen i en offsideposition kommer domaren inte att blåsa av för offside.
  • Du kan aldrig stå offside på din egna planhalva. Bollen måste spelas framåt och på motståndarlagets planhalva för att du ska kunna vara offside. Om passningen går bakåt kan det aldrig bli offside även fast spelaren står i en offsideposition.
  • Det är bara en spelare i ditt egna lag som kan slå en passning som kan bli offside. Om bollen kommer från en motståndare, till exempel vid en hempass till målvakten räknas det inte som offside.

När är jag inte offside?

Det finns undantag då offside regler inte gäller även fast det inte händer så ofta som en kan tro. Dessa regler gäller vid alla fotbollsmatcher av högre nivå, såsom Champions Leauge och Serie A.

  • Du kan aldrig bli avblåst för offside fotboll målvakt när målvakten gör en utspark. Även om du står i en offsideposition på motståndarens planhalva kommer domaren inte att blåsa av. De händer ibland att en spelare kommer fri med målvakten efter en utspark.
  • Vid inkast kan det heller aldrig bli offside. När en spelare i ditt lag eller motståndarlaget gör ett inkast blåser domaren aldrig för offside oavsett var på planen du står.
  • Om du befinner dig på egen planhalva. Är du sista man på egen planhalva och bollen blir spelade till dig är du inte i en offsideposition. Det händer nästan aldrig efter motståndarlaget brukar ha någon i sin backlinje när mittlinjen
  • När ditt lag spelar en hörna. Du kan stå i offsideposition och ta emot bollen direkt på hörna men skulle någon i ditt lag röra bollen på vägen kommer domaren att blåsa för offside.

Använder andra sporter offside?

Det finns ett par sporter som använder offside men då fungerar regeln på ett helt annorlunda sätt. I ishockey till exempel är du offside om du korsar motståndarlagets blålinje förre pucken. Det går också att bli offside om du skulle råka åka in i målgården där målvakten står och på så sätt störa målvakten. Skulle det inträffa blåser domaren av för offside i målgården.

Är det någon slags fotboll som inte använder offside?

När vi är små och spelar fotboll spelar vi nästan alltid på en mindre plan med sju spelare i varje lag istället för elva. Fotboll offside används inte på mindre planer eftersom det inte skulle kunna bli något organiserat spel med den regeln. Det är också svårt för mindre barn att lära sig konceptet offside.

Futsal är fotboll som spelas inomhus med tre utespelare och en målvakt i vartdera laget. Här är planen ännu mindre. Reglerna för futsal ser annorlunda ut och här använder de inte offside regler.

Tekniken blir bättre och VAR blir normen

I fotboll på en plan med elva spelare på varje lag använder alla professionella ligor sig av tre domare. En huvuddomare och två linjedomare. Eftersom planen är så pass stor och spelet går väldigt fort kan det ibland vara svårt för domarna att hinna med och se allting. Därför har VAR kommit in i bilden under senare år.

Vad är VAR?

Det är förkortningen på namnet som annars på engelska är ”Video Assistant Referee”. Arenan som matchen spelas på är utrustad med en mängd kameror som sitter runt om i arenan, högt som lågt. Alla vinklar och hela planen är med andra ord täckt av kameror. Dessa kameror spelar in hela matchen.

Uppe i kontrollrummet sitter det flera utbildade domare och tittar på matchen. Skulle det vara så att en situation uppstår där domslutet inte är 100 % kan domarna i kontrollrummet använda sig av videosnuttar från speltillfället och titta på situationen. Efter det kan de gå in och ändra domslutet om det är uppenbart att det är felaktigt.

Domarna i kontrollrummet går ofta in och kollar på straffsituationer, offsidesituationer och ibland även om det ska vara ett rött kort eller inte. VAR är ett dyrt system och alla lag använder sig inte av den här tekniken.