Inom fotbollsvärlden har det genom tiderna funnits flera legendariska trios som på många sätt påverkat fotbollshistorien. Det gäller både i Sverige och internationellt. 

Denna artikel har vi valt att lägga vårt vanliga snack om att spela Topptipset och Måltipset på hyllanoch istället fokusera helhjärtat på en legendarisk trio i fotboll, eller rättare sagt, flera legendariska trios! 

Legendarisk fotbollstrio

Kända trios inom fotbollen 

Under åren har det funnits flera kända trios som varit välkända världen över. Nedan har vi satt ihop en lista med några av de mest kända triosarna och längre ner på sidan kan du läsa mer ingående om tre av de mest framträdande triosarna inom fotboll. 

  • George Best, Bobby Charlton och Denis Law – Manchester United
  • Ronaldo, Rivaldo och Ronaldinho – Brasilien 
  • Kocsis, Hidegkuti och Puskas – Hungary 
  • Rensenbrink, Cruyff och Rep – Nederländerna  
  • Rivelino, Pelé och Jairzinho – Brasilien 
  • Trio Magico – Juventus 
  •  Neymar, Mbappé och Icardi  – Paris SG 
  • Messi, Suárez och Griezmann – Barcelona 
  • Brandt, Sancho och Reus – Borussia Dortmund
  • Higuian, Ronaldo och Dybala – Juventus 

Gre-No-Li 

En legendarisk trio i fotboll, som dessutom är en riktig klassiker, är Gre-No-Li som består av Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Gunnar Gren. Trion uppkom genom att Nordhall under 1949 valde att ta steget ut på den europeiska fotbollsmarknaden. Han bytte ut IF Norrköping mot den stora italienska klubben AC Milan. Nordahl gjorde snabbt succé både bland svenska och italienska fans. Säsongen efter fick Nordahl svenskt påbackning av Gren och Liedholm. En trio som tidigare spelat tillsammans i det svenska landslaget, men det blev första gången de spelade i samma klubblag. 

Succen skedde snabbt och trion Gre-No-Li blev ett faktum. Dessa tre svenskar blev de främsta spelarna i den italienska ligan och var en stor anledning till att AC Milan på denna tid höll sig i toppen av tabellerna. Under säsongen 50/51 fick denna legendariska trio lyfta liga pokalen, efter att ha samlat ihop 57 mål tillsammans. 

Gre-No-li var en legendarisk trio i fotboll som bröts upp under 1953, då Gunnar Gren valde att fortsätta sin fotbollskarriär på annat håll. Trots att flera decennier har gått är denna trion fortfarande omtalad och älskad bland fotbollsfans. 

Legendarisk trio i fotboll

Oranje

En annan legendarisk trio i fotboll med grund i AC Milan var Oranje. Orange var en trio som var aktuell mellan 1998 och 1993 och bestod av Ruud Gullit, Marco van Basten och Frank Rijkaard

Ruud Gullit var 1998 en av de mest lovande fotbollsspelarna i Europa och han lämnade sitt klubblag PSV Eindhoven för AC Milan. Under Gullits debutsäsong var han med och kammade hem ligaguldet. Under denna säsong hade spelaren Marco VAn Basten lämnat Ajax för att börja spela i AC Milan istället. Säsongen efter fick Basten och Gullit sällskap av Frank Rijkaard och tillsammans utgjorde de en av de mest fruktade triosarna i fotbollshistorien. Alla tre pelare i trion kom från samma land, Nederländerna, vilket också blev grunden till deras trio-namn ”Orange”.  

Kända fotbollstrios

The Invincibles 

The Invincibles är en mer modern trio som var aktuell mellan 2000 och 2006. Trion bestod av Thierry Henry, Dennis Bergkamp och Dennis Robert Pirés som alla var till grund till stor framgång i Arsenal. 

Säsongen 01/02 lyckades Arsenal ta sin första ligatitel på länge och mycket tack vare just trion The Invincibles! 

Andra kända trios

Finns det några fler kända trios som du vill att vi på Topptips.com ska täcka? Då är du varmt välkommen att kontakta oss så ska vi givetvis skriva ihop en artikel om ännu en legendarisk trio i fotboll.