Efter flera års väntan är det dags. I sommar är Sverige med i efterlängtat världsmästerskap i fotboll i Ryssland. Efter att bragdartat slagit ut Italien så är man nu klar för sitt tolfte världsmästerskap. I sommar är det även tre år sedan som ett annat svenskt landslag i fotboll bragdartat tog sig igenom och till slut vann ett annat mästerskap. Det vi talar om är såklart U21-landslaget som åkte ner till Tjeckien som rejäl underdog. I denna Flashback-artikel skriver vi om EM U21 vinst, bara för att sammanfatta Sveriges fantastiska seger inför en ny stor fotbollsturnering.

Italien i första match

U21 laget skulle möta lag som Italien med stjärnor som Andrea Belotti, Domenico Berardi och Davide Zappacosta. Man skulle möta Portugal med spelare som Bernardo Silva, João Mario samt William Carvalho. Man skulle även ställas mot en av turneringens storfavoriter, England. Englands trupp för denna turneringen behövde ingen större presentation. Bara att ta några av de Engelska lirarna så åkte bland annat Harry Kane, Jesse Lingard samt målvakten Jack Butland ner till Prag för att ta hem det som såg klart ut på förhand.

Sverige skulle möta Italien i gruppens första match. Efter att Italiens Domenico Berardi gjorde 1-0 på straff i den 29:e minuten så trodde nog de flesta att nu kommer det gå utför för de blågula. Sverige ryckte upp sig i andra halvlek och genom mål av John Guidetti och Isaac Kiese-Thelin så stod Sverige som segrare när domaren blåste av matchen. Tre dagar senare så stod det profilstarka England på andra planhalvan.

Sverige står upp bra mot England

Med vind i ryggen efter förra matchens insats så stod Sverige upp bra mot engelsmännen. Efter drygt 85 minuter boxar Sveriges Patrik Carlgren bort en hörna av Englands Luke Garbutt. Bollen svävar ut ur straffområdet och olyckligtvis så står en av Englands många stjärnor Jesse Lingard rätt placerad och klipper till med en volley upp i krysset. Målet innebar vinst för England och Sverige var rejält pressade om man skulle avancera från gruppen.

Då Italien först kryssar mot Portugal senare samma kväll och sedan tre dagar senare slår England med 1-3 så krävs minst oavgjort för Sverige mot Portugal för att man ska avancera. Drygt tre timmar efter att Italien slagit England så skulle den avgörande matchen mellan Sverige och Portugal sparkas igång. Portugal dominerade stort och målet hängde i luften. Då hände det, i matchens slutspurt, mer bestämt i den 82:e minuten, gör portugals Gonçalo Paciência mål.

Men det var inte slut där. Drygt sju minuter senare, i matchens sista ordinarie minut så gör Simon Tibbling det som han senare beskriver som “Det viktigaste målet i karriären.” Sverige kvitterade och det blir även slutresultatet. Sverige har alltså tillsammans med Portugal tagit sig vidare från gruppen och därmed lyckats med det som såg omöjligt ut inför turneringen.

Sverige vinner mot Danmark

I den andra gruppen hade Danmark lyckats ta sig vidare genom att komma etta i sin grupp framför bland annat Tyskland. Man skulle nu tre dagar efter matchen mot Portugal ställas mot just Danmark i en semifinal och även här sågs man som en underdog. Danmark hade inte mycket att säga till om den matchen och efter en kanoninsats av bland annat John Guidetti och Simon Tibbling så kunde slutresultatet avskrivas som hela 4-1 till Sverige. Sverige i final.

Finalvinst mot Portugal i EM U21

Det skulle bli ett kärt återseende då det var klart att Portugal, gruppkollegan, även de var klara för final efter att ha slagit ut självaste Tyskland i finalen med 5-0. Portugal hade inför finalen alltså inte förlorat en enda match och favoritskapet är enormt. Att Sverige var i final gav såklart eko då flera tusen vallfärdade från Sverige för att stötta bragdlandslaget i finalen. Med ett stort sett fullsatt Eden Arena i Prag så blåste den polska domaren Szymon Marciniak igång finalen.

Det blev en ganska försiktig tillställning då inget av lagen direkt vågade göra något. Det blev en handfull lägen, bland annat ett ribbskott av John Guidetti samt en dribblingsräd av Nilsson-Lindelöf. Inte mycket mer än så. Slutresultatet efter ordinarie tid blev alltså 0-0 och förlängning väntade. Matchbilden fortsatte som under de första 90 minuterna, de bägge lagen tog ut varandra och skapade inte särskilt mycket. Som de flesta nog kunnat ana efter att ha sett de första 90 minuterna så skulle alltså straffar få avgöra denna final.

Straffläggningen avgör EM för U21

Förbundskapten Håkan Ericson samlade sina mannar och man gick tillsammans igenom vem som skulle gå fram och lägga en straff. Det blev John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson, Abdul Khalili och Victor Nilsson Lindelöf som fick förtroendet. Bägge lagen sätter sina två första straffar. Ludwig Augustinsson sätter sin straff säkert och ger Sverige fördel inför Portugals tredje straff.

Portugal missar och därmed leder Sverige inför den fjärde straffen. Sverige bränner sin fjärde straff medan Portugal sätter sin och det är utjämnat igen. Då kliver Victor Nilsson Lindelöf fram och ska lägga Sveriges femte straff. MÅL! Pressen är nu enorm på Portugals storstjärna William Carvalho.

Det är tunga steg för portugisen när han tar sig fram till straffpunkten. Efter en kort ansats så lägger han den till höger där Sveriges keeper Patrik Carlgren är snabbt nere och kan boxa bort den. Sverige har därmed lyckats med det som ingen trodde på förutom dem själva. Sverige har vunnit U21-EM!